Maramureșul te încântă cu peisaje care îți taie respirația, mai ales în perioada acestui anotimp, în care mama natură pictează în toate nuanțele de maro, galben, arămiu și roșu, cu ai săi munți, dealuri și văi în care se pierd sate cu ulițe strâmte și abrupte, cu case și porți din lemn spălate de ploi și arse de razele soarelui. Maramureșul este un tărâm de poveste, o comoară cu locuri faine, experiențe spirituale, tradiții străvechi și pagini de istorie care așteaptă să fie descoperite.
Un grup format din 30 de membrii ai asociației noastre, a avut ocazia să descopere o mică parte din acest tărâm binecuvântat al țării noastre.
În prima zi am făcut un mic popas în localitatea Săpânța și am trecut pragul ineditului „Cimitir Vesel”, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate, inspirat din cultura dacilor, care socoteau moartea ca fiind un eveniment vesel.
În următoarea zi, trenul cu abur ne-a oferit ocazia unică de a călători pe ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Mocănița din Vișeu de Sus, construită inițial pentru transportul materialului lemnos, ne-a oferit o călătorie în trecut și o experiență de neuitat.
În a treia zi gazda noastră a fost Muzeul Satului Maramureșean. Ne-am întors în timp și am avut ocazia să ne plimbăm pe străduțele satului autentic maramureșean, printre casele vechi de sute de ani, unele dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură populară din România.
În ultima zi, în drum spre casă, ne-am oprit la Mănăstirea Bârsana. În acest loc binecuvântat de Dumnezeu, am adus și noi mulțumiri și recunoștință pentru experiența minunată de care am avut parte.
Dorim să le mulțumim domnului Vasile Nelu Știrb și doamnei Iulia Picu de la Muzeul Satului Maramureșean, datorită cărora am înțeles în profunzime esența satului maramureșean și tradițiile acestuia.
În ansamblu am petrecut patru zile de poveste, în care ne-am bucurat de frumosul plai maramureșean în compania membrilor minunați ai asociației noastre!