Ziua Mondiala a Alfabetului Braille

,  / ianuarie 04,2023

La multi ani minunati!
Sa fiti sanatosi si impreuna sa ne continuam activitatile si in acest an.
Inceputul fiecarui an are o insemnatate aparte pentru comunitatea persoanelor cu deficiente de vedere din intreaga lume.
Alfabetul Braille este un sistem de scriere şi citire dezvoltat pentru persoanele cu deficienţe de vedere, care permite acestora să acceseze informaţii scrise prin atingere. Alfabetul Braille este format din puncte dispuse în matrici sau grupuri fundamentale, asa cum sunt ele numite in comunitatea noastra. Aceste grupuri fundamentale contin 6 puncte, dispuse pe 3 randuri si doua coloane, fiecare combinaţie de puncte reprezentând o literă din alfabetul latin sau un simbol.
Alfabetul Braille a fost dezvoltat de Louis Braille, un tânăr orb din Franţa, care a creat acest sistem după ce a studiat sistemul de comunicare prin atingere folosit de militarii care transmiteau mesaje în timpul nopţii, fără să folosească vederea.
Acest mod de scriere si citire este important pentru persoanele cu deficienţe de vedere deoarece le oferă acces la informaţii scrise şi le permite să-şi dezvolte abilităţile de citire şi scriere – alfabetizare, ceea ce le îmbunătăţeste calitatea vieţii şi le poate oferi posibilităţi mai largi de a învăţa şi de a-şi dezvolta cariera. De asemenea, alfabetul Braille poate fi imprimat pe hartie cu ajutorul unei placute speciale si a unui punctator, precum si cu ajutorul masinii de scris – picht sau a imprimantelor braiile.
În plus, alfabetul Braille poate fi utilizat pentru a scrie şi pentru a citi în diferite limbi, ceea ce îl face un instrument important pentru nevazatori, care învaţă o limbă străină sau care au nevoie de acces la informaţii scrise într-o limbă străină.
In fiecare an, pe 4 ianuarie, marcam Ziua Mondiala a Alfabetului Braille.
Cu aceasta ocazie ne exprimam recunostinta pentru toate cadrele didactice care se dedica alfabetizarii elevilor cu deficiente de vedere, invatandu-i sa scrie si citeasca in Braille, iar pentru cei care cunosc acest alfabet, Asociatia Nevazatorilor din Romania publica revista “Litera Noastra”, lunar, cu articole cu si despre viata nevazatorilor, precum si subiecte de interes pentru comunitatea noastra.
Daca doresti sa inveti acest alfabet sau doar sa iti prezentam alfabetul si materiale braille pentru a-ti dezvolta cultura generala si a avea o experienta inedita, lasa un comentariu la aceasta postare si tinem legatura.

#Braille #alfabet #literatura #carti #litere #comunitate #IDOradea #ANR #ANRBihor #scoala #biblioteca #nevazatori #inventii #integrare #profesori

Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bihor

Date de contact:

Adresă filială

Sari la conținut