Întâlnire la Ministerul Muncii – Despre pensii și indemnizația de handicap

,  / iulie 13,2023

”În urma demersurilor insistente ale conducerii organizației noastre, marți, 04.07.2023, a avut loc o întâlnire la Ministerul Muncii, cu două subiecte principale: situația nevăzătorilor care se vor pensiona începând din 2024 și problema indemnizației de handicap.
Din partea ministerului, au participat la discuții Mihai Tomescu, secretar de stat, președintele ANPDPD, și Vasilica-Valentina Robu, secretar general în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, în vreme ce ANR a fost reprezentată de o delegație alcătuită din Tudorel Tupiluși (președinte), Mihai Dima (prim-vicepreședinte), Mihăiță Olaru (vicepreședinte), Florentin-Cristian Rădulescu (vicepreședinte) și Maria Găman (responsabil al Serviciului Juridic).
Întâlnirea a durat mai bine de o oră și a fost foarte intensă, reprezentanții ministerului urmărind solicitările noastre cu atenție și cu o deschidere care merită fără îndoială apreciată.
În legătură cu pensiile, doamna Robu ne-a comunicat că legea 127 din 2019 nu va mai fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, așa cum era prevăzut, ci va fi înlocuită printr-un act normativ ce va fi elaborat în toamna acestui an. În context, am fost asigurați în mod ferm că vom fi invitați la consultări, pentru a găsi împreună cu specialiștii care întocmesc documentul formula cea mai potrivită, astfel încât pe de o parte să fie respectat cât mai fidel principiul contributivității, iar pe de altă parte să nu existe, pe cât posibil, diferențe majore între valoarea pensiei nevăzătorilor care își încheie activitatea în muncă începând din anul 2024 și cea a nevăzătorilor care se pensionează în baza prevederilor legii aflate acum în vigoare. Doamna secretar general a insistat asupra faptului că noua lege a pensiilor trebuie să transpună în practică obligațiile pe care România și le-a asumat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar aplicarea unitară a principiului contributivității și uniformizarea stagiilor de cotizare constituie, în acest sens, reperele de bază.
În privința indemnizațiilor, membrii conducerii ANR au insistat asupra faptului că acestea nu au cunoscut, în ultimii zece ani, majorări semnificative, în pofida creșterii inflației, ceea ce a condus la scăderea nivelului de trai al persoanelor cu dizabilități și la nemulțumiri în cadrul comunității. După cum bine se știe, în ultimul deceniu au fost majorate în mod constant valorile tuturor celorlalte forme de sprijin pe care statul le acordă (cum ar fi alocațiile pentru copii, salariul minim pe economie și indemnizația pentru pensionari – pensia minimă garantată). Doar indemnizația de handicap nu a fost indexată în aceeași măsură, așa încât persoanele cu dizabilități, categorie prin excelență vulnerabilă, au fost lăsate în urmă, contrar principiului fundamental al egalității de șanse, pe care se întemeiază societatea noastră.
Față de această situație, am solicitat creșterea în cel mai scurt timp a valorilor indemnizației pentru toate persoanele încadrate în grad de handicap (grav, grav fără însoțitor, accentuat și mediu). În răspunsul său, domnul Mihai Tomescu a arătat că subiectul este cu siguranță unul presant și îl preocupă în cel mai înalt grad. Voința politică există, necesitatea este cunoscută, dar majorarea depinde de resursele financiare pe care statul le poate aloca, iar un răspuns concret va putea fi oferit numai după rectificarea bugetară din această vară.
Modul în care au decurs discuțiile, precum și promisiunile primite ne dau speranța că atât problema formulei de calcul a pensiei pentru nevăzători, cât și cea a majorării indemnizației de handicap vor fi soluționate favorabil. Desigur, în cazul în care vom constata că angajamentele asumate rămân fără acoperire, vom fi nevoiți, ca ultimă variantă, să recurgem la forme de protest pe plan național și chiar internațional, ceea ce nu ne dorim nicicum.
Dintotdeauna, ANR a avut ca principală misiune apărarea și promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de vedere; între aceste drepturi, cel la viață demnă este cel mai important. Iar pensiile și indemnizațiile fac parte în mod esențial din securitatea și decența vieții de fiecare zi, motiv pentru care vor reprezenta mereu pentru noi o prioritate.”

Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bihor

Date de contact:

Adresă filială

Sari la conținut