Perioada pe care o traversam este una delicata, o perioada in care trebuie sa simplificam, eficientizam si digitalizam tot ceea ce putem pentru a minimiza riscurile la care ne expunem pe noi, propria familie si apropiatii.
In ultima perioada s-a discutat si pronuntat notiunea de adaptare atat de mult, incat am ajuns sa vedem lucruri normale, care ar fi trebuit sa se intample de mult ca fiind ceva spectaculos, insa sunt lucruri simple, la indemana oricui: de la efectuarea comenzilor de alimente cu ajutorul tehnologiei, pana la digitalizarea multor servicii oferite de institutiile statului si de companiile private. Inca mai avem mult de lucru la capitolul adaptare, insa aceasta pandemie a dat startul unui fenomen care ne simplifica viata, un fenomen care nu a aparut pe vre-un val pandemic, multe lucruri existand la momentul instalarii pandemiei si a restrictiilor aferente, dar ignorate sau ocolite de teama sau din prea mult conservatorism.
Digitalizarea, un proces care exista de ani buni, utilizat mai mult sau mai putin in functie de domeniul de activitate, de persoana si de “politicile” factorilor implicati. O simplificare a lucrurilor birocratice si o eficientizare a muncii si timpului.
In acest articol vreau sa abordam Certificatele Verzi, documentul care atensta vaccinarea, vindecarea sau testarea impotriva Covid-19. Acest document incepe sa isi faca simtita necesitatea in contextul cresterii incidentei de cazuri confirmate cu SARS-COV2 si a restrictiilor stabilite de autoritatile centrale si locale. Certificatul verde faciliteaza calatoriile in spatiul european si libera miscare a detinatorului sau.
Documentul mai sus mentionat, se genereaza gratuit, se poate utiliza in forma lui tiparita sau digitala (prezentarea lui pe un dispozitiv mobil).
Obtinerea acestui document este accesibila oricarei persoane care utilizeaza un dispozitiv tip smartphone, tableta, laptop sau calculator.
Pasul 1: Intrati pe certificat-covid.gov.ro
Pasul 2: Intrați pe adresa voastra de email și accesați link-ul primit in emailul de confirmarea a autentificarii
Pasul 3: Prin accesarea link-ului veți fi redirecționat în portalul de generare a certificatelor digitale UE privind COVID
Pasul 4: Selectați butonul „Adaugă” (dreapta sus), iar acum vom incepe completarea formularului pentru a obtine certificatul verde.
Pasul 5: Selectați categoria din care faceți parte (vaccinat, vindecat, testat)
Pasul 6: Introduceți datele necesare:
a) Pentru persoane vaccinate: CNP, initiala numelui, initiala prenumelui, serie și număr act de identitate, tipul vaccinului, luna și județul vaccinării
b) Pentru persoane testate în ultimele 72 de ore: nume, prenume, serie și număr act de identitate
c) Pentru persoane recuperate după COVID-19: nume, prenume, serie și număr act de identitate, luna și județul înregistrării ultimului test pozitiv
Pasul 7: Verificați datele introduse si apasati butonul de salvare.
Pasul 8: Vizualizați lista cu certificate generate sau in curs de generare si datele acestora. Daca in dreptul certificatului generat nu apare statusul “Generat cu succes”, pentru generare fiind nevoie de putin timp, circa 30 secunde, utilizati functia Refresh/Reimprospatare pagina (tasta F5).
Pasul 10: Vizualizati certificatul, Salvați/Descărcați certificatul in formati PDF, document care poate fi tiparit sau salvat pe telefonul dvs. pentru a-l prezenta ulterior.
Important: Dacă doriți generarea unui nou certificat, pentru un membru al familiei sau apropiat, accesați butonul „Adaugă” și reluați pașii menționați mai sus
Acum, avem certificatul generat, tiparit sau salvat pe calculator/tableta/telefon.
Pentru a nu fi nevoiti sa ii purtati grija, dar sa nici nu va aglomerati portofelul/geanta cu un document in plus, pentru utilizatorii de telefoane iPhone vom prezenta mai jos modalitatea prin care acestia isi pot salva in wallet-ul dispozitivului acest certificat digital, document care la nevoie poate fi prezentat direct de pe telefonul mobil.
Important: pentru a avea certificatul verde disponibil pe telefon sau tableta, este nevoie ca acesta sa fie generat (trebuie parcursi pasii din prima parte a articolului sau sa aveti un certificat generat la acest moment).
Salvarea certificatului digital in portofelul telefonului este foarte simpla, mai jos aveti pasii necesari pentru a realiza acest lucru:
Pasul 1: Accesam www.getcovidpass.eu (daca informatiile sunt afisate in limba engleza si nu va descurcati, puteti schimba limba din partea dreapta sus, selectgand limba Romana.)
Pasul 2: Scanati codul QR disponibil pe pagina lor.
Daca vi se cer permisiuni de utlizare a camerei foto, este necesar sa permiteti utilizarea acesteia.
Pasul 3: Incarcati o imagine cu certificatul generat anterior sau scanati cu ajutorul camerei, in acest moment, codul QR de pe certificatul verde in format tiparit. Acest cod poate fi scanat cu telefonul si daca codul QR este afisat pe ecranul calculatorului sau al laptopului.
Pasul 4: Dupa scanare se va afisa pe telefon informatiile continute de certificat, iar acum vor trebui salvate (butonul de salvare este in dreapta sus pe ecranul telefonului).
Pasul 5: Selectati butonul de adaugare in Portofelul digital sau Wallet-ul telefonului dvs.
Acum, aveti in portofel/wallet, langa celelalte carduri salvate si Certificatul verde!
Incercati sa utilizati de cate ori va fi nevoie certificatul in forma sa electronica, direct de pe telefon pentru a reduce tangenta cu diversele suprafete comune si a reduce riscul de expunere la infectarea cu virusul care in aceasta perioada ne-a tinut la distanta, cu restrictii de circulatie si cu multe suflete rapuse prea devreme.
Sursa foto: https://www.getcovidpass.eu/