“Blind Steps” – proiectul prin care bastonul alb își capătă adevărata importanță în viața unui nevăzător.

  • Home
  • Noutăți
  • Anunturi
  • “Blind Steps” – proiectul prin care bastonul alb își capătă adevărata importanță în viața unui nevăzător.
,  / iunie 02,2022

Luni, 30 Mai 2022, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Bihor a început implementarea proiectului ”Blind Steps – Orientare și Mobilitate pentru Nevăzători”, finanţat prin intermediul Consiliului Judeţean Bihor. Proiectul în sine este de fapt răspunsul sub formă de soluție la o problemă cu care comunitatea nevăzătorilor din județul Bihor, dar și din țară, se confruntă – lipsa specialiștilor în orientare și mobilitate.
În cadrul parteneriatului cu Norges Blindeforbund Rogaland (Asociația Nevăzătorilor din Norvegia), o delegație formată din doi tineri din cadrul asociației noastre, cu experiență în lucrul cu persoanele cu deficiențe de vedere, va participa la un program intensiv de formare în orientare și mobilitate.
Cursurile și certificarea celor doi tineri se vor desfășura în Norvegia, gazda le va fi Centrul de Reabilitare pentru Nevăzători din Hurdal. Deplasarea în Norvegia se va desfășura în perioada 19-23 iunie, urmând ca după aceasta să înceapă activitățile cuprinse în calendarul proiectului, în Oradea.
Asociația Nevăzătorilor din Norvegia este recunoscută la nivel mondial pentru profesionalismul și infrastructura pe care le au în acordarea de servicii specifice nevoilor unui om cu deficiențe de vedere.
Pe parcursul lunii iulie, în cea de a doua parte a perioadei de implementare a proiectului, Asociaţia Nevăzătorilor din România Filiala Bihor va organiza un curs special pentru a forma tineri instructori în orientare și mobilitate pentru ca aceştia, la rândul lor, să poată forma mai departe alți beneficiari care au nevoie de aceste abilități de deplasare pentru a-şi crește independența, gradul de integrare în societate și stima de sine.
La cursul dedicat formării de instructori va fi prezent un specialist din cadrul Asociației Nevăzătorilor din Norvegia, care împreună cu cei doi formatori, dar și alți specialiști din cadrul centrului din Hurdal, vor elabora un scurt Ghid de iniţiere în orientare și mobilitate.
Tot în luna iulie, primii beneficiari direcți, tineri nevăzători bihoreni, vor lua parte la prima sesiune de instruire în utilizarea corectă a bastonului alb în spațiile interioare și exterioare. Până la finalul proiectului se vor distribui 150 de Ghiduri către tinerii cu deficienţe de vedere din județul Bihor și întreaga țară.

#ConsiliulJudeteanBihor #AsociatiaNevazatorilordinRomaniaFilialaBihor #AsociatiaNevazatorilordinNorvegia #IDOradea #ONG #BlindSteps #BastonAlb #Start #OrientaresiMobilitatepentruNevazatori #Blind #Oradea #Bihor #Romania #SePoate #OameniFaini

Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Bihor

Date de contact:

Adresă filială

Sari la conținut