Obiective tursitice accesibilizate in Oradea

Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficienţe de vedere.
Cel puţin opt obiective turistice din Oradea vor fi accesibilizate pentru persoanele nevăzătoare, într-un proiect unic în ţară al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice (FPMI) Bihor, desfăşurat în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană din Bucureşti, voluntari orădeni si Asociatia Nevazatorilor din Romania Filiala Bihor.

Este un proiect unic, de anvergura de ale carui rezultate se vor putea bucura, alaturi de nevazatorii din Oradea si cei din tara sau strainatate cand ne vor vizita orasul.

Accesibilizarea va implica atat materiale tangibile: planse cu imagini tactile, cat si mulaje tridimensionale, descriere audio disponibila direct pe telefoanele vizitatorilor nevazatori prin intermediul unui QR code, imagini care se pot explora interactiv, iar telefonul poate recunoaste elementul din imagine pe care il exploreaza vizitatorul si ii reda informatii despre acesta.
Tot in cadrul proiectului, personalul obiectivelor turistice va fi format pentru a detine abilitatile necesare de ghidare a unei persoane cu deficiente de vedere.

Un proiect care defapt nu se termina la final, acesta va aduce beneficii comunitatii noastre multi anii de acum inainte.