Întâlnire cu ministrul muncii

Ca urmare a demersurilor întreprinse, luni, 10.01.2022, la orele 15.00, preşedintele Asociaţiie Nevăzătorilor din România, domnul Tudorel Tupiluşi, a fost primit de către ministrul muncii, domnul Marius-Constantin Budăi.
Discuția a durat aproximativ o jumătate de oră și s-a desfășurat într-o atmosferă cordială, în prezența domnului Mihai Tomescu, viitorul consilier al ministrului în problematica dizabilității.
În numele conducerii organizaţiei, preşedintele ANR a solicitat cu acest prilej sprijinul în trei probleme stringente:

 1. Creșterea indemnizațiilor de handicap.
  Domnul ministru a afirmat că înțelege și susține această cerere; tocmai de aceea, își dorește ca și în anii ce vor urma să acorde a treisprezecea indemnizație, așa cum se întâmplă în ianuarie 2022. De asemenea, după cum se știe, începând cu 1 martie, valoarea indicelui social de referință (ISR) va fi indexată cu inflația, ceea ce va conduce, implicit, la o creștere a indemnizațiilor. În fine, pentru o majorare semnificativă a valorii indemnizațiilor, majorare pe care și-o dorește, discuțiile pot avea loc numai după rectificarea bugetară, în funcție de resursele existente.
 2. Inechitățile din legea pensiilor care urmează să intre în vigoare în anul 2023.
  Domnul ministru a condus la Botoșani Casa Județeană de Pensii, astfel încât cunoaște în detaliu subiectul. În acest sens, va crea un grup de lucru care să analizeze toate modificările ce se impun în actuala formă a actului normativ în discuție, grup de lucru la care urmează să fie invitată și asociația noastră.
 3. Subvenționarea achiziționării de tehnologie asistivă.
  Domnul ministru este foarte interesat de concretizarea acestei solicitări, cu atât mai mult cu cât se încadrează în obiectivele pe care le are de atins România prin planul național de redresare și reziliență. Chiar dacă în momentul de față nu poate oferi o soluție imediată, consideră că în viitorul apropiat va identifica un program cu finanțare europeană care să se bazeze pe vouchere, cel puțin pentru persoanele cu handicap angajate în muncă, pentru elevi și pentru studenți.
  În acest context, i-a fost adresată domnului ministru rugămintea de a sprijini eforturile ANR pentru a deveni instituția care certifică în România calitatea înscrisurilor braille, precum și a altor soluții de accesibilizare a mediului informațional și fizic, iar răspunsul a fost unul cât se poate de favorabil.
  În loc de concluzie, se poate spune că întâlnirea avută îndreptățește speranţele într-o colaborare mult mai bună cu noii guvernanți.

(Sursa: https://www.facebook.com/AsociatiaNevazatorilorRomania/posts/4831806576912415)